2

Ce reprezinta tirajul unui cos de fum

Ce reprezinta tirajul unui cos de fum

Modul de functionare a cosurilor de fum, indiferent ca vorbim de cosuri de fum din caramida, anume, acele cosuri de fum clasice, sau ca vorbim de cosuri de fum din inox este oarecum acelasi.

Tiraj cos de fum

Rolul unui cos de fum este acela de a elimina gazele ce provin in urma arderii combustibilului, indiferent ca vorbim aici de sistem de incalzire pe lemn sau pe gaze, dar si de a conduce aer in interiorul sistemului de caldura pentru a mentine arderea. Miscarea curentilor de aer este denumita tiraj.

Tirajul cosului de fum depinde in mod esential de canalul de evacuare, anume de dimensiunile acestuia. Si cand vorbesc de dimeniuni, ma refer la inaltimea, diametru precum si forma sectionata a oricarui tip de cos de fum. Tirajul pentru orice tipuri de cosuri de fum poate fi masurat. Iar rezultatul care este oferit reprezinta cantitatea de aer (m3) ce prin canalul de fum intr-un interval de timp exact, mai exact, pe minut.

Exita doua tipuri de tiraj, anume, tirajul natural si tirajul fortat. Tirajul natural reprezinta diferenta de temperatura si presiune dintre gazele ce se afla in interiorul cosului de fum si aerul din exterior. Astfel, gazele avand o temperatura mai ridicata si fiind mai usoare decat aerul, se vor ridica iesind in exterior. Tirajul natural depinde de mai multi factori, precum temperatura aerului din locuinta sau proiectarea corecta a cosului de fum.

Tirajul fortat nu difera foarte mult de tirajul natural. Indiferent de tipul de cos de fum folosit, tirajul fortat se realizeaza prin montarea unui ventilator pe canalul cosului de fum pentru a se obtine o miscare de aer constanta sau cel putin pentru a se introduce cantitatea de aer necesara arderii. Indiferent de ce tipuri de cosuri vorbim, cosuri de fum de caramida sau cosuri de fum din inox, ventilatorul ce se va plasa pe canalul de evacuare trebuie sa fie dintr-un material care sa reziste la mediul acid si la efectele nocive ale gazelor. Practic, trebuie sa fie realizat din inox.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Doresti sa intri in discutie?
Scrie un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>